vanhan, täysin unohdetun päiväkirjan merkintä, ei päiväystä, arvelen että oon 25:

mä haluaisin tietää, mikä pahoinpideltyjen ihmisten aivoissa menee vikaan. jotenkin uskon (ja oon joko lukenut tai nähnyt jossain ohjelmassa juttua siitä) että jotkin yhteydet rikkoontuu, tai rakentuu väärin, ja sen takia esimerkiks sosiaaliset ongelmat ynnämuut, tavallaan selittämättömät reaktiotavat ilmaantuu. jossain vaiheessa toki jännitys tai vastaava häiriö alkaa elää omaa elämäänsä, mutta taatusti se alttius johtuu jostakin. mietin tätä tänään bussissa, kun kärvistelin tyypillisten oireiden kanssa. tiedän kumminkin monia muita, joilla on samankaltaisia kokemuksia JA samankaltaisia oireita.

yritin bussissa muistella, mitä siinä jossain mahdollisessa ohjelmassa sanottiin, mutten oikein (kai just sen panikoinnin takia) saanut päähäni mitään faktoja. jos pohdin sitä näin keskenäni ihan järkisyillä uskon, että jatkuva pelossa eläminen jollain tapaa ehdollistaa sen, että kaikenlaiset äkilliset tai vähemmän äkilliset olosuhteiden muutokset aiheuttaa stressireaktion: minuus on lähes poikkeuksetta uhattuna, helposti ja usein. vielä kun eteen tulee tilanne jossa on vuosien saatossa oppinu pelkäämään... en tiedä. joku yhteinen nimittäjä näillä varmasti on.

seuraavan aukeeman välissä on repästy pieni lappu jossa lukee "tulevaisuus", ja siitä eteenpäin kirja on tyhjä.

opintoihin liittyvää tekstiä, tänään:

pitkäaikainen altistuminen väkivallalle voi vaikuttaa aivojen kehitykseen ja toimintaan erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa. stressihormonien, kuten kortisolin eritys voi lisääntyä, mikä vaikuttaa aivojen rakenteeseen ja toimintaan. erityisesti aivojen limbiseen järjestelmään ja mantelitumakkeeseen, jotka liittyvät muun muassa pelkoreaktioihin ja stressinsietokykyyn. lisäksi väkivalta saattaa vaikuttaa aivojen hermosolujen välisiin yhteyksiin ja aiheuttaa muutoksia aivojen plastisiteetissa eli muovautuvuudessa. kokemukset voivat vaikuttaa myös aivojen alueisiin, jotka liittyvät tunteiden säätelyyn, oppimiseen ja muistiin. näiden muutosten seurauksena henkilön reaktiot voivat muuttua, ja hänen kykynsä käsitellä stressiä ja traumaattisia kokemuksia saattaa heikentyä.