säästelen puhelimen akkua pikkukämpällä, joten epätyypillisesti kirjotan tätä offline-tilassa ja kuuntelen ihan tolkun fyysistä radiota. (mietin just että oon täällä mökissäni ihan ku iskä, joka tossa kattelee valokuvakehyksestä.) yle puhe taitaa olla mun uus lemppari. paitsi et se on kulttuurilähtönen ja kaikin tavoin diverse, niin myös niin rauhallinen et se on auttanu tosi hyvin unettomuuteen.

välillä oon kuunnellu jotain kaupallisia kanavia täällä, laiskuuttani, kun ne on vaan löytyny tolla manual presetillä helpoiten. hirveen levotonta. pätkä dialogia, kauhee kiire mainoksiin tai biisiin tai uutiseen, joku välikommentti ja turhaa radiotoimittajaläppää, sit taas joku paska biisi. kaupalliset juontajat osaa tehdä käänteisesti niin, että muka luonnollinen kuulostaa harjotellulta, vaikkei varmaankaan oo sitä, siinä missä vaikkapa näyttelijät saa harjotellun kuulostamaan muka luonnolliselta. kaipa tää feikkiaito radiohommakin on joku lahjakkuus tai taito. luulen et se ilmiö johtuu siitä et siellä pleksin takana istuu tuottaja ja näillä minnakuukilla ja eskoeerikäisillä on se joku persoona jota ne itse, tuottajat, sekä kuuntelijat pitää yllä, työrooli jota ne suorittaa tuntipalkalla. se kanavasisältö on niin jonninjoutavaa et ne voi rakentaa sen tyhjän paskan päälle sitä roolia pävästä toiseen lonkalta. no ehkä niillä itellä on siellä kivaa.

hiffasin kai vasta tällä viikolla et siks yle puhe on erilainen, koska siinä kukaan ei joudu keskeyttämään omaa puhettaan. keskusteluilla, keskustelijoilla, ei oo mikään kiire mihinkään, koska lähetyskokonaisuudet kestää useamman tunnin, ja niitä katkoo vain uutiset tasatunnein. yleisön puheluiden annetaan jatkua niin kauan kuin on asiaa. haastattelut on väistämättä henkilökohtasempia kun hahmot saa rönsyillä rennosti.

nyt on viimeset kolme varttia haastateltu (oikeestaan nää ei nimenomaan olekaan haastiksia vaan keskusteluja) jotakin miesrunoilijaa (missasin koko nimen mutta tompaksi ne sitä kutsuu tässä) ja runoilijathan kiinnostaa aina. etenkin nyt kun kotimainen proosa on mulle in. kiitos siitä eeva kilvelle. kirjallisuus aukes mulle taas ja siks tälläkin hetkellä kirjotan tässä.

nyt uutiset ja mulle iltahommat.